WOB-verzoek rapport Biologische Landbouw

Anderhalf jaar geleden al hebben de drie noordelijke provincies opdracht gegeven voor een breed onderzoek naar de gevolgen van een brede overstap naar biologische landbouw. Dat rapport is al een half jaar af maar ligt op de bureaus van de landbouwgedeputeerden te verstoffen. Waarom?

Wij denken het wel te weten, die overstap pakt volgens ons heel positief uit voor economie, biodiversiteit, gezondheid en samenleving. Dat is alleen niet zo’n lekkere boodschap voor een Provinciebestuur die inzet op schaalvergroting en de intensivering van de landbouw geen stroobreed in de weg legt. En zeker niet voor de verkiezingen.

Als het loopt als een eend, als het kwaakt als een eend, als het er uit ziet als een eend, dan is het een …….?

Wij krijgen sterk de indruk dat het rapport onder de pet wordt gehouden en dat er pogingen zijn gedaan om de inhoud wellicht wat ‘bij te buigen’.

Sietze Schukking: “Als Statenlid krijg ik geen antwoord, dan moeten we maar een WOB-verzoek doen. Het is wat ongebruikelijk en zou niet nodig moeten zijn. Maar wij vinden het belangrijk dat de inwoners eerlijke informatie krijgen in aanloop naar de verkiezingen”.

Een WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) verzoek verplicht de overheid om binnen 4 weken de gevraagde informatie openbaar te maken.

Natuurlijk Fryslân heeft daarom drie WOB-verzoeken ingediend om dit rapport boven water te krijgen. Kijk voor alle details in ons persbericht Natuurlijk-Fryslan-dient-WOB-verzoek-in-bij-Provincie-vdef-20181221