Eten van Cambuur

Oude Cambuurstadion

19-september-2030;

Het is 11 uur, Saskia kijkt op haar planbord, boer Sjouke brengt de bestellingen van de verschillende boeren ten zuiden van Leeuwarden. Nu zorgen dat het spul wordt verdeeld; Samir doet de markthal, Jessica het afhaalpunt, John de distributie, Ludmilla de keuken en Ali de rest eerst naar de opslag. Het was een drukte van belang op de plek van het oude Cambuurstadion, allerlei mensen uit de buurt en van daarbuiten. In de markthal allerlei eten van Friese boeren, bijna alles was er te krijgen, biologisch natuurlijk, van gezonde grond en niet duur. Voor mensen met weinig tijd was er het afhaalpunt, iedere dag werden de dozen en kratten met bestellingen klaargemaakt voor de afhaal.

Boer ‘Sjouke’

Tegelijk ook de dozen voor de bezorging voor mensen van het gemak, elke dag werden die met elektrische transportfietsen rondgebracht in heel Leeuwarden. Samen met de gezonde bezorgmaaltijden van de maaltijdservice. Die werden nu in de keuken voorbereid door Johan en Shamilla, tegelijk met het schillen van de 30kg aardappelen en het voorkoken van een lading gele bietjes. Gezond eten was niet duurder dan de snelle hap maar vroeg wel hier en daar wat meer voorbereiding en werk. Daarom waren er kook- en eetgroepen die gezamenlijk met elkaar aten en om de beurt kookten. Dan was het handig wanneer de bulkdingen al klaar waren en dat kon mooi in de keuken van het buurtrestaurant wat ook bij de club hoorde. Je kon er eten, alleen of in groepen, of huiskamerplekken waar je rustig en niet duur met je hele gezin kon eten. Voor iedereen wat wils. Of je nou uit de stad, uit de wijk kwam of uit de seniorenwoningen die ook in het nieuwe complex zaten.

Kok ‘Johan’

Ja dat was nog een heel gedoe geweest in 2019, wat moest er komen op de plek van het oude Cambuurstadion? Iedereen had verschillende ideeën en de gemeente geen geld meer. Huurhuizen, voedseltuin, winkels, een park, etc. Wat wilde de buurt eigenlijk? Het toeval wilde dat er in Fryslân ook allerlei andere grote problemen speelden en dat de provinciale statenverkiezingen een verrassende uitslag had opgeleverd met als gevolg een heel ander provinciebestuur. De problemen werden sindsdien actief en voortvarend aangepakt met een groot transitieplan; Fryslân2030.

Gezond, Fossielvrij, Natuurlijk Eten

Saskia herinnerde zich nog dat na veel gepraat en gedoe het kwartje was gevallen. Het uitgangspunt moest zijn Gezond Eten en Solidair Samenleven. Zo was Saskia er ook ingerold, allereerst op zoek naar gezond eten voor haar kinderen en samen in de buurt oppakken zodat het betaalbaar was. Door de verandering bij de provincie was er plotseling veel meer mogelijk. De provincie had gezorgd voor aangepaste regelgeving op gebied van kleinschalige voedselproductie en verwerking, dat had in heel Fryslân geleid tot veel meer initiatieven zoals ‘Eten van Cambuur’. Zelf inmaken en wecken was in je eentje niet echt leuk en vooral bewerkelijk, maar doe je het samen met een grotere groep voor de voedselcoöperatie dan werd het leuk en financieel ook weer interessant.

Een voedselcoöperatie die nu al uit zijn voegen barst!

Het financieren door de provincie van kleine woningbouwcoöperaties had veel mogelijk gemaakt zoals het combinatiegebouw waar ze nu in zaten samen met seniorenwoningen en betaalbare huurhuizen. Met een fruit- en kruidentuin aansluitend op het buurtrestaurant waar je heerlijk buiten kon zitten. Alles duurzaam gebouwd, ecologisch verantwoord, energieneutraal, het was wat geïnspireerd op het Cammingha kasteel wat er vroeger moest hebben gestaan.

Kasteel Cammingha met bijgebouwen in Leeuwarden

De buurt had zelf veel geregeld en uitgevoerd. Het was een soort kantelpunt geweest, de buurt was langzaam aan voorop gaan lopen in Leeuwarden vooral op gebied van voedsel en samenwerken.

Saskia peinsde; wie had dat gedacht kunnen hebben in 2019?

====================================================

Sietze Schukking
lid Provinciale Staten van Fryslân
Lijsttrekker Natuurlijk Fryslân

Dit is een verhaal met fictieve personen die geïnspireerd zijn op mensen die nu al actief zijn in Fryslân