De Friese Boer van de Toekomst

Opinie, eerder geplaatst 11 februari 2019 in de  Leeuwarder Courant zonder foto’s. https://www.e-pages.dk/lc/3230/article/853454/15/2/render/?token=09cf709fcc61692df010b86bab654a5b

Een blik in de toekomst – met een boer die is meegegaan in de landbouwtransitie. Ook andere bedrijven zijn omgevormd. Is het allemaal op tijd geweest voor de grutto?

 

23 Juli 2030,

Boer Bauke kijkt vanuit de keuken zijn restaurant in. Het is druk met wandelaars die voor een lekkere lunch zijn neergestreken, de bediening heeft het druk. Zijn nieuwe bedrijfsaanpak loopt goed en het bevalt hem. Het nieuwe wandelnetwerk door de weilanden trekt veel Duitse toeristen en de gerechten van de kaart komen uit z’n eigen permacultuurtuin en van eigen dieren. De kok gaat zo het vlees uitsnijden voor de bestellingen van de boerderijwinkel en de webshop.

 

 

Vanochtend vroeg toen het nog niet te warm was is de groente al geoogst in de kas. Daarna zijn de droge kruidenierswaren van de groothandel in de dozen gedaan. Tja, je wilt toch het hele voedingspakket leveren en rijst en olijfolie worden nog niet in Fryslân verbouwd. Straks komen de afhalers uit de buurt de dozen ophalen in zijn winkel en vertrekt zijn elektrische bestelbus voor de bezorging. Bauke loopt door de zuivelverwerking en melkerij naar achter de compoststal, de Fries Roodbonte koeien liggen in de wei en komen straks naar huis. De varkens zijn binnen in de schaduw gaan liggen en de kippen nemen een stofbad. Even kijken of zijn beide autonome, elektrische agribots al opschieten met maaien en hooibalen binnenhalen.

 

 

Het is al een tijd warm en droog door de klimaatverandering, mooi weer om met mozaiekbeheer hooi te maken en gelukkig, met het nieuwe hoge waterpeil, blijft het weiland fris. Een weiland dat weer een gevarieerde grasmat heeft vol bloeiende bloemen en kruiden. Er zijn weer wat vlinders en er is bodemleven, klanten vinden dat erg belangrijk en anders is er voor wandelaars ook niet veel te beleven. Daar komt toch een mooie klap inkomsten vandaan, ook deze week zijn de acht B&B-kamers weer volgeboekt. Bauke kijkt over het veld, dit jaar waren er ook weer een paar weidevogels terug, het is nog steeds kantje boord of de omschakeling op tijd is geweest voor de grutto.

 

Grutto

Ja, die omschakeling, dat was ingrijpend geweest, de Provincie had een grootschalig landbouwtransitieprogramma ‘Fryslân2030’ opgezet. Bauke was het zat geweest; slaaf van de bank en geen plezier in het werk. Hij had de helft van zijn bedrijf verkocht aan de Provincie, de bank met de opbrengst afgelost en de rest geïnvesteerd in de ombouw van zijn bedrijf. Ook de andere bedrijven in de streek waren de afgelopen jaren omgevormd naar extensieve, natuurlijke, fossielvrije en consumentgerichte landbouw. Nu waren het gemengde bedrijven met lokale kringloop en eigen verwerking en afzet. Het waren tien zware jaren geweest voor Bauke, hij had veel bij moeten leren en hard gewerkt. Het was een enorme stap geweest van alleen met de koeien bezig zijn naar nu, aansturen van acht medewerkers en veel zelf met de klanten bezig zijn, want daarmee moet het tenslotte verdiend worden.

 

 

Gelukkig had de Provincie voor de transitie de landbouwvoorlichting weer stevig nieuw leven in geblazen en heel veel aan marketing gedaan om Fryslân neer te zetten als de Provincie van gezond en duurzaam voedsel. Bauke dacht aan zijn verdere plannen; eigen bier, cider en vruchtensap, misschien ook iets met een bakkerij en de mogelijkheden van de autonome elektrische distributiewagentjes, die net als de agribots, door de Technische Universiteit Fryslân waren ontwikkeld. Hij had nog van alles te doen en, hij had er vooral zin in. Het ondernemen was weer leuk, Bauke werkte hard en verdiende goed, zijn klanten waren blij, hij was geen bankslaaf meer en zorgde voor werk voor mensen uit het dorp. Ook daar bruiste het weer, er was nieuw werk en ook de wandeltoeristen zorgden voor inkomsten. Bauke voelde zich een blij mens, met een uitdagende toekomst voor hem en z’n kinderen.

ir Sietze Schukking
Lijsttrekker Natuurlijk Fryslân
Lid Provinciale Staten van Fryslân

Kijk voor meer informatie over hoe we dit kunnen realiseren op
https://www.natuurlijk-fryslan.nl/plannen/gezond-boeren/